Reklama
Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki,
10 dag masła,
2 łyżki cukru,
1 jajko.
Krem:
1/2 litra mleka,
kawałek cynamonu,
rozkrojona laska wanilii,
2 jajka,
4 żółtka,
5 łyżek cukru.
Sos:
sok z 3 pomarańczy,
2 łyżki cukru,
kieliszek whisky.
Karmel:
10 dag cukru.

Reklama
Przygotowanie:

Wyrobić ciasto z mąki, jajka, cukru i czterech łyżek wody. Wypełnić tortownicę. Piec wtemp. 180 st. C przez 10 minut. Mleko zagotować z cynamonem i wanilią. Przecedzić. Na parze utrzeć jajka z żółtkami i cukrem. Nie przerywając ucierania, wlewać mleko. Krem ułożyć na cieście. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki. Ugotować karmel z cukrem i połową szklanki wody. Rozsmarować na zastygniętym kremie. Ugotować sos z cukru i soku z pomarańczy. Utrzeć z alkoholem. Polać pokrojony deser na talerzu.

Reklama
Reklama
Reklama