Zapiekane gruszki z kremem jajecznym

Opublikowano: 03.11.2010, 08:41
Reklama
Składniki:
- 2 duże gruszki
- 4 żółtka
- 2 szklanki kremówki
- 4 łyżki białego cukru
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 2 pełne łyżki masła
- 4 łyżki brązowego cukru
Reklama
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, obierz i pokrój w średnią kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło, wrzuć gruszki, zrumień, przełóż do kokilek.
2. Śmietanę podgrzej. Żółtka utrzyj z białym cukrem i miąższem z wanilii. Cały czas miksując na małych obrotach, wlej gorącą śmietanę. Masą zalej gruszki. Kokilki wstaw do większego naczynia z gorącą wodą, a następnie do piecyka. Piecz około 35 minut w temp. 185 stopni.
Reklama
3. Deserki posyp brązowym cukrem i skarmelizuj palnikiem kuchennym lub zapiekaj parę minut pod grillem w piekarniku. Podawaj na ciepło.
Reklama
Reklama
Reklama