Zaparzone pierniczki

Opublikowano: 27.05.2008, 10:37
Reklama
Składniki:
50 dag mąki,
15 dag cukru,
12 dag miodu,
2 jajka,
pół szklanki mleka,
łyżeczka sody,
łyżeczka przyprawy korzennej do pierników.
Dekoracja:
polewa z z białej i ciemnej czekolady,
orzechy włoskie.
Reklama
Przygotowanie:
Podgrzewać 5 dag cukru aż będzie brązowy. Wlać miód. Wsypać pozostały cukier i przyprawę. Wlać mleko. Zagotować. Wymieszać mąkę z sodą. Zrobić w niej dołek. Wlać masę. Wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić do ostygnięcia. Roztrzepać jajka. Dodać. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką. Pozostawić na trzy godziny. Następnie rozwałkować. Pierniczki wykroić foremkami. Blaszkę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Ułożyć pierniczki. Piec w temp. 160 st. C przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostudzenia. Posmarować polewami. Posiekać orzechy. Posypać.
Reklama
Reklama
Reklama