Zabaglione – krem z żółtek z winem

Składniki:
- 5 żółtek
- całe jajko
- 6 łyżek cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 100 ml słodkiego wina Marsala
- biszkopty i maliny
Przygotowanie:
1. Wbij żółtka i całe jajko do dużej żaroodpornej miski. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Miskę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą.
2. Za pomocą miksera ubijaj mieszankę przez 5–6 min, aż najpierw stanie się lekką pianką, a następnie nabierze gęstej konsystencji przypominającej mus.
3. Następnie wlewaj po łyżce marsalę (w sumie 10 łyżek), nie przerywając ubijania. Po wlaniu całego wina zdejmij miskę znad pary i dalej ubijaj – najpierw minutę na niskich, potem2 min na średnich i na koniec 5 min na wysokich obrotach. Masa powinna zgęstnieć jeszcze bardziej i zachowywać kształt, stając się coraz lżejsza i gładsza. Do 4 pucharków włóż ciepłe zabaglione. Udekoruj malinami. Podawaj z biszkoptami.