Wyjątkowa tarta śliwkowa

Opublikowano: 27.08.2010, 09:27
Reklama
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 50 dag wypestkowanych i przekrojonych na pół śliwek
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- żółtko
Reklama
Przygotowanie:
1. Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Lekko zwilżyć wodą, rozwałkować w kształt koła. Przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pozostawić na 10 minut. Z resztek ciasta, które zostało po wykrojeniu koła powycinać fantazyjne listki. Ciasto oraz wykrojone wzorki posmarować rozmąconym żółtkiem.
2. Na środku ciasta ułożyć połówki śliwek. Posypać cukrem i cynamonem.
Reklama
3. Piec 30 minut w temp. 200 st. C. Na oddzielnej blaszce upiec wykrojone wzorki. Udekorować nimi ciasto. Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama