Reklama
Składniki:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 50 dag wypestkowanych i przekrojonych na pół śliwek
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- żółtko

Reklama
Przygotowanie:

1. Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Lekko zwilżyć wodą, rozwałkować w kształt koła. Przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pozostawić na 10 minut. Z resztek ciasta, które zostało po wykrojeniu koła powycinać fantazyjne listki. Ciasto oraz wykrojone wzorki posmarować rozmąconym żółtkiem.

2. Na środku ciasta ułożyć połówki śliwek. Posypać cukrem i cynamonem.

Reklama

3. Piec 30 minut w temp. 200 st. C. Na oddzielnej blaszce upiec wykrojone wzorki. Udekorować nimi ciasto. Posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama