Wiśniowy deser

Opublikowano: 14.12.2007, 10:53
Reklama
Składniki:
- 0,5 kg wiśni bez pestek
- 1 kiść białych winogron
- 1/2 szklanki cukru
- 2 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 dobrze dojrzała gruszka
- bita śmietana
- likier adwokat
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
Winogrona dokładnie opłukać, osuszyć, oddzielić gałązkę. W garnku zagotować syrop z 1/2 l wody i cukru, dodać goździki i cynamon, chwilę podgotować, wrzucić wiśnie i winogrona, gotować na małym ogniu 1–2 minuty. Wyjąć, osączyć z syropu, ostudzić, połowę owoców wymieszać z jogurtem, rozłożyć do 6 pucharków, przykryć plasterkami gruszki i pozostałymi owocami. Ozdobić bitą śmietaną, polać adwokatem, ozdobić listkami mięty lub melisy.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama