Reklama
Składniki:

- 0,5 kg wiśni bez pestek
- 1 kiść białych winogron
- 1/2 szklanki cukru
- 2 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 dobrze dojrzała gruszka
- bita śmietana
- likier adwokat
- listki mięty lub melisy do dekoracji

Reklama
Przygotowanie:

Winogrona dokładnie opłukać, osuszyć, oddzielić gałązkę. W garnku zagotować syrop z 1/2 l wody i cukru, dodać goździki i cynamon, chwilę podgotować, wrzucić wiśnie i winogrona, gotować na małym ogniu 1–2 minuty. Wyjąć, osączyć z syropu, ostudzić, połowę owoców wymieszać z jogurtem, rozłożyć do 6 pucharków, przykryć plasterkami gruszki i pozostałymi owocami. Ozdobić bitą śmietaną, polać adwokatem, ozdobić listkami mięty lub melisy.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama