Reklama
Składniki:

40 dag wiśni odmiany lutówka,
4 łyżki cukru,
4 łyżeczki żelatyny w proszku,
skórka cytrynowa,
sok cytrynowy,
3 łyżeczki wiśniówki,
bita śmietana.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte i wydrylowane wiśnie wsypać do 3 szklanek wrzącej wody z cukrem z dodatkiem skórki cytrynowej. Gotowac 3 minuty. Przykryć. Pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała. Owoce rozłożyć do pucharków. Zalewę przyprawić sokiem cytrynowym i wódką wiśniową. Dodać do niej napęczniałą żelatynę, zagotować mieszając i zalać owoce w salaterce. Pozostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki. Udekorować bitą śmietaną.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama