Reklama
Składniki:

Ciasto:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka margaryny,
1 łyżka tartej bułki.
Masa:
2 białka,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
150 ml jogurtu waniliowego,
1 mała kiść jasnych winogron,
4 gruszki,
3 łyżeczki żelatyny,
1 opakowanie zielonej galaretki.

Reklama
Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić z cukrem. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wlać ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Winogrona umyć. Śmietanę ubić. Białka ubić z cukrem. Żelatynę, śmietanę i pianę, kawałki gruszek oraz 1/3 ciemnych winogron dodać do jogurtu, wymieszać. Biszkopt przekroić na dwa placki, każdy nasączyć 2 łyżkami galaretki. Spód ułożyć w tortownicy, wyłożyć krem, wyrównać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Na kremie ułożyć drugi placek, rozłożyć winogrona, zalać tężejącą galaretką i wstawić na 30 minut do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama