Wigilijna kutia

Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag maku
- 25 dag obłuskanej pszenicy
- 15 dag migdałów
- 2/3 szklanki miodu
Do dekoracji:
- owoce kandyzowane
- rozmaite bakalie
Przygotowanie:
Mak opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut na małym ogniu, osączyć, zemleć dwu- lub trzykrotnie w maszynce z gęstym sitkiem. Pszenicę namoczyć, a kiedy zmięknie, dolać wody. Ugotować w dużej ilości wody, zestawić, dokładnie odcedzić, wymieszać z przygotowanym makiem. Miód podgrzać, połączyć z makiem i pszenicą, udekorować posiekanymi bakaliami i kandyzowanymi owocami, wstawić do lodówki.
Rada: Słodkie nadzienie makowe z rozdrobnionymi bakaliami można podać do łazanek lub przełożyć nim kruche ciasteczka. Można też przygotować deser z makowej masy oraz bitej śmietany i ozdobić go bezami.
Źródło: "Przyjaciółka"