Reklama
Składniki:
- 25 dag mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- 80 dag śliwek węgierek
- masło i mąka do formy
- bita śmietana
Reklama
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładkie ciasto.
Reklama
2. Wysoką foremkę z kominkiem wysmaruj masłem i wysyp mąką, nałóż ciasto. Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki i ułóż na cieście. Piecz godzinę w temperaturze 180 stopni. Podawaj letnie z bitą śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama