Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 łyżka kakao
- 10 dag rodzynek
- szklanka cukru
- mała puszka (40 dag) gotowej masy makowej
- 10 dag migdałów bez skórki
- 10 dag masy marcepanowej
- mak do posypania
- żółtko
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj 5 żółtek oraz posiekaną nożem margarynę. Zagnieć ciasto.
2. Odetnij 1/3 ciasta, dodaj startą masę marcepanową i ponownie zagnieć (jeśli ciasto wyjdzie za luźne dodaj 2–3 łyżki cukru pudru). Wstaw do lodówki.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep większą częścią ciasta. Posyp rodzynkami. Z białek, stopniowo dosypując cukier, ubij sztywną lśniącą pianę. Część rozsmaruj na rodzynkach, przykryj masą makową, przykryj pozostałą pianą. Z ciasta marcepanowego utocz cienkie wałeczki. Skośnie ułóż je na pianie. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i posyp makiem. Przestrzenie między paskami ciasta wypełnij migdałami.
4. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 min w temperaturze 180 st.