Reklama
Składniki:

500 ml mleka,
pół laski wanilii,
12 dag cukru,
6 żółtek,
250 ml śmietanki 36%,
2 dag żelatyny.
Dekoracja:
skórka pomarańczowa kandyzowana.

Reklama
Przygotowanie:

Zagotować mleko z wanilią. Następnie laskę wanilii wyjąć. Utrzeć żółtka z cukrem. Stale ucierać, wlewając gorące mleko. Wstawić pojemnik z żółtkami do garnka z wrzącą wodą. Ubijać do zgęstnienia masy. W czterech łyżkach wody namoczyć żelatynę. Zagotować. Ostudzić. Wlać do kremu. Ubić smietanę. Wymieszać z kremem. Masę przelać do formy. Pozostawić do wystygnięcia. Na 3 sekudny wstawić formę do wrzącej wody. Wyjąć krem.

Reklama
Reklama
Reklama