Reklama
Składniki:

- 40 dag mąki
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek

Do dekoracji:

- lukier
- kolorowa cukrowa posypka

Reklama
Przygotowanie:

1. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie wbijaj kolejno żółtka i dalej energicznie ucieraj, aż masa stanie się puszysta i kremowa. Dodaj do masy przesianą mąkę. Zagnieć gładkie i miękkie ciasto dające się łatwo formować.

2. Ciasto przełóż do szprycki cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem, ciasteczka w dowolnych kształtach (serduszka, kwiatki, choinki itp.).

Reklama

3. Odstaw ciasteczka na 2–3 godziny w chłodne miejsce do stężenia. Następnie upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. (około 10 minut). Po ostudzeniu polukruj i posyp kolorową cukrową posypką.

Reklama
Reklama
Reklama