Babka z lukrem - przepis Agnieszki Maciąg
Zobacz przepis Agnieszki Maciąg na idealną babę świąteczną!

Opublikowano: 01.04.2015, 07:10
Reklama
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 łyżeczki soli
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 125 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 kg mąki tortowej
- skórka starta z 1 sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy
- 4 łyżki rodzynek namoczonych w rumie
- 1–2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Reklama
Przygotowanie:
W kwietniowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - pomysł na babkę z lukrem cytrynowym, idealną na Wielkanoc!
- Jajka rozkłóć, dodaj roztopione masło, sól, drożdże, mleko i cukier.
- Całość zamieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw pod przykryciem na 12 godzin – najlepiej na całą noc.
- Rano dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj skórkę startą z pomarańczy, rodzynki w rumie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto będzie rzadkie i właśnie takie powinno być.
- Odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.
- Przelej ciasto do foremek i ponownie odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
- Piecz duże babki około godziny, 45 minut średnie, mniejsze pół godziny.
- Przygotuj lukier - pół kilograma cukru pudru wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
- Polukruj przestudzone babki i odstaw do ochłodzenia.
Więcej przepisów autorstwa Agnieszki Maciąg znajdziecie w kwietniowym numerze "Urody Życia", luksusowego magazynu dla kobiet. Już w sprzedaży!

"Uroda Życia" do kupienia także z nową komedią Jerzego Stuhra pt. "Obywatel", z Sonią Bohosiewicz i Maciejem Stuhrem w rolach głównych. Książka z filmem na DVD w sprzedaży wraz z miesięcznikiem.

Reklama
Zobacz inne wielkanocne przepisy:
Mazurek cytrynowo-szafranowy - przepis
Kokosowy mazurek na waflach - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis video
Reklama
Reklama
Reklama