Ucierane ciasto z malinami - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej smakuje z dodatkiem cytrynowego aromatu.

Opublikowano: 26.07.2015, 09:00
Reklama
Ilość kalorii: 215
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 20 dag masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół cytryny
- 30 dag malin
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ucierane ciasto z malinami!
- Masło pokrój na małe kawałki, gdy zmięknie, ucieraj je z cukrem, dodając po jednym żółtku, aż powstanie puszysty krem.
- Połącz ze skórką startą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Wyłóż na masę maślaną, posyp mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Prostokątną blachę średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do niej ciasto, równomiernie rozprowadź.
- Posyp malinami, delikatnie powciskaj je w ciasto.
- Blachę z ciastem wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C i piecz około 50 min.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na ciasta z malinami:
Czekoladowy sernik z malinami bez pieczenia - przepis
Tarta z malinami - przepis
Czekoladowy torcik z malinami - przepis
Czekoladowy deser z malinami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama