Reklama
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
40 dag twarogu w kostce
można dodać również parę kropel aromatu cytrynowego i rodzynki
Reklama
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami (wyjdzie masa jakby zwarzona) Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem,sok i skórkę z cytryny,wymieszać. Dodać ser przeciśnięty przez praskę do ziemniaków (lub zmielony) Piec w wysmarowanej i opruszonej bułką tartą formie ,w temp.180 st. przez 45-50 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Babka wychodzi wilgotna.
Reklama
Reklama
Reklama