Reklama
Ilość kalorii: 230
Czas przygotowania: 40
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Na ciasto:

  • 0,3 l wody
  • 8 dag masła
  • 10 dag cukru
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • sól
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • oliwa do smażenia
Reklama

Do polania:

  • 0,2 l wody
  • 40 dag cukru
  • sok z cytryny
  • posiekane orzechy (np. piniowe, pistacjowe)
Przygotowanie:
Reklama
  1. Zagotuj wodę z masłem, cukrem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zestaw z ognia. Wsyp przesianą mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Dalej ucieraj, dodając kolejno jajka.
  2. Z ciasta uformuj małe kulki, w środku każdej zrób wgłębienie. Ciasteczka usmaż na oliwie. Osącz na bibule, wystudź.
  3. Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop. Dopraw go sokiem z cytryny. Gorącym polej ciasteczka, posyp orzechami.
Reklama
Reklama
Reklama