Reklama
Składniki:

3 łyżki suchego maku,
1 kisiel wiśniowy,
1 galaretka agrestowa,
0,5 litra śmietany kremówki 36%,
9 jajek,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanki oliwy,
1,5 szklanki mąki,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki ciemnego kakao.

Reklama
Przygotowanie:

Ubić białka z jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym. Wsypać mąkę i proszek. Wlać olwię. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Do pierszwej wsypać kakao, do drugiej - kisieli i dwie łyżki wody, do trzeciej - dwie łyżki mąki i dziewięć żółtek, do czwartej - mak. Wlewać ciasto po trzy łyżki każdego koloru na środek formy. Piec w temp. 200 st. C przez 40 minut. Masa: z połową szklanki cukru ubić śmietanę. Wlać galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance wrzątku. Placek wyjąć z pierkanika. Przekroić. Przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Pozostawić do zastygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama