Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok oraz skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Reklama
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyj i usuń szypułki. Odłóż kilka sztuk. Resztę pokrój, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Następnie zmiksuj.
  2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody i rozpuść na parze. Zmiksowane truskawki wymieszaj z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz chłodną żelatyną. Dodaj bardzo delikatnie ubitą na sztywno kremówkę. Masę przelej do salaterki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Resztę truskawek pokrój, wymieszaj z pudrem i wiśniówką. Odstaw do lodówki. Masę truskawkową nabieraj łyżką maczaną we wrzątku, ułóż na talerzykach i obłóż truskawkami macerowanymi w alkoholu.
Reklama
Reklama
Reklama