Truskawkowy mus z jogurtem - przepis
Pyszny, słodki i... niezwykle lekki! Zobacz, jak przygotować smakowity truskawkowy mus z jogurtem!

Opublikowano: 08.05.2013, 16:22
Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag truskawek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sok oraz skórka starta z cytryny
- 2 łyżki wiśniówki
- 2 łyżki cukru pudru
Reklama
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i usuń szypułki. Odłóż kilka sztuk. Resztę pokrój, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Następnie zmiksuj.
- Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody i rozpuść na parze. Zmiksowane truskawki wymieszaj z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz chłodną żelatyną. Dodaj bardzo delikatnie ubitą na sztywno kremówkę. Masę przelej do salaterki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Resztę truskawek pokrój, wymieszaj z pudrem i wiśniówką. Odstaw do lodówki. Masę truskawkową nabieraj łyżką maczaną we wrzątku, ułóż na talerzykach i obłóż truskawkami macerowanymi w alkoholu.
Reklama
Reklama
Reklama