Reklama
Składniki:

75 dag mąki,
0.5 kg dyni obranej i czyszczonej,
25 dkg cukru,
1 szklanka mleka,
3 jaja,
5 łyżek oleju,
1 olejek zapachowy,
10 dag drożdży,
szczypta soli,
tłuszcz do formy.

Reklama
Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdżę z łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę z solą i ciepłym mlekiem, cukierem, jajkami. Wlać olej i olejej zapachowy. Połączyć z wyrośniętymi drożdżami i startą dynią. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć je na wysmarowaną tłuszczem blachę. Poczekać aż podrosną. Piec ok. 50 min. w średnio gorącym piekarniku.

Reklama
Reklama
Reklama