Reklama
Składniki:

400 ml mleka,
60 ml śmietany 36%,
15 dag cukru,
4 żółtka,
20 dag truskawek,
1/3 laski wanilii.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte truskawki oczyścić ze szypułek. Zmiksować. Zagotować mleko z drobno posiekaną wanilią. Przecedzić. Utrzeć żółtka z cukrem. Wlewać gorące mleko, ubijając trzepaczką. Podgrzać na małym ogniu. Poczekać aż zgęstnieje, ale nie gotować. Zdjąć. Natychmiast oziębić. Wlać do maszynki do kręcenia lodów do połowy wielkości. Przenieść do zamrażanki. Nadal kręcić aż masa zgęstnieje. Trzymać w zamrażarce 3 godziny. Pod koniec zamrażania dokłądnie połączyć z przecierem truskawkowym.

Reklama
Reklama
Reklama