Truskawkowa tarta z rabarbarem

Składniki:
25 dag truskawek,
40 dag rabarbaru,
5 łyżek cukru,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki dżemu truskawkowego,
kilka listków mięty.
Ciasto:
30 dag mąki,
4 dag cukru,
3/4 kostki masła,
1 jajko,
1 łyżka mleka,
szczypta wanilii.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Uformować kulę. Owinąć folią. Włożyć do lodówki. Obrać rabarbar. Pokroić na kawałki, a potem w słupki. Wsypać do żaroodpornego naczynia. Wlać pół szklanki soku z cytryny. Oprószyć cukrem. Piec w temp. 200 st. C przez 25 minut. Formę wysmaroawać masłem i oprószyć bułką tartą. Rozwałkować ciasto. Wylepić formę. Brzegi wyciąć w ząbki. Przykryć folią do pieczenia. Włożyć na 25 minut do piekarnika. Odlać sos z rabarbaru. Połączyć go z dżemem. Wyciągnąć ciasto z piekarnika. Ostudzić. Ułożyć owoce. Wlać sos. Udekorować miętą. Podawać od razu.