Truskawki w karmelu - przepis
Deser ten doskonale smakuje z herbatą o smaku dzikiej róży i maliny. W upalne dni herbatę podaj na zimno.

Opublikowano: 06.07.2018, 10:51
Reklama
Przygotowanie 20 min
Porcja ok. 320 kcal
Reklama
Przepis na 4 porcje truskawek w karmelu:
- 60 dag twardych, małych truskawek
- 20 dag cukru kryształu
- pomarańcza
- po 1–2 łyżeczki sezamu, wiórków kokosowych i płatków migdałowych
Sposób wykonania deseru z truskawkami:
- Truskawki opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Nie odrywaj szypułek. Pomarańczę umyj, osusz, zestrugaj cienkie wiórki skórki i wyciśnij sok odrzucając pestki.
- Sok pomarańczowy wlej na patelnię. Wsyp cukier i ogrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje na złoty kolor. Patelnię z karmelem ustaw na małym ogniu, aby karmel nie zastygł.
Reklama
- Kolejno nabijaj truskawki od strony szypułki na bambusowy patyk, zanurzaj w karmelu i – zanim zastygnie – lekko posyp sezamem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Układaj na talerzu i odstaw w suche miejsce do zastudzenia. Ułóż w piramidkę. Udekoruj wiórkami skórki pomarańczowej i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama