Tradycyjna kutia
Aromatyczna kutia pełna maku i bakalii

Składniki:
- po szklance ziaren pszenicy i maku
- po pół szklanki cukru pudru i słodkiej śmietanki
- aromat migdałowy
- 4 łyżki miodu
- po 5 dag rodzynek i migdałów
- po 2 łyżki posiekanych orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
1. Ziarna pszenicy umyć, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc, następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ok. 3 godz., ponownie odcedzić.
2. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć, zemleć w maszynce z gęstym sitkiem.
3. Połączyć z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem, cukrem pudrem i aromatem migdałowym.
4. Dodać umyte, odsączone i posiekane bakalie, wlać słodką śmietankę.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, włożyć do miseczki, schłodzić.
6. Przed podaniem wyjąć na talerz, udekorować paskami skórki pomarańczowej.