Reklama

Składniki:
- po szklance ziaren pszenicy i maku
- po pół szklanki cukru pudru i słodkiej śmietanki
- aromat migdałowy
- 4 łyżki miodu
- po 5 dag rodzynek i migdałów
- po 2 łyżki posiekanych orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej

Reklama

Sposób wykonania:
1. Ziarna pszenicy umyć, zalać wrzącą wodą, odstawić na noc, następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ok. 3 godz., ponownie odcedzić.

2. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć, zemleć w maszynce z gęstym sitkiem.

3. Połączyć z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem, cukrem pudrem i aromatem migdałowym.

4. Dodać umyte, odsączone i posiekane bakalie, wlać słodką śmietankę.

5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, włożyć do miseczki, schłodzić.

6. Przed podaniem wyjąć na talerz, udekorować paskami skórki pomarańczowej.

Reklama

Potrawy świąteczne - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama