Tort z truskawkową bitą śmietaną
Sama możesz upiec biszkopt lub wykorzysztać gotowe spody biszkoptowe

Przygotowanie 50 min * pieczenie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 165 kcal
Składniki na 20 porcji:
Ciasto:
- po 10 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 5 jajek
- 15 dag cukru pudru
- 1/2 cytryny
- sól
Krem:
- 300 ml kremówki
- 10 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml herbaty
Do dekoracji:
- 40 dag truskawek
- listki mięty
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz, odszypułkuj.
2. Cytrynę dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
3. Żółtka utrzyj z połową cukru pudru, cukrem wanilinowym, skórką i sokiem z cytryny.
4. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, dodaj szczyptę soli.
5. Masę żółtkową delikatnie połącz z przesianą mąką i pianą.
6. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz ok. 30 min w 190 st. C. Ostudź, przekrój na 3 krążki.
7. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym.
8. 1/3 śmietany odstaw. Resztę wymieszaj z 1/3 zmiksowanych i 1/3 pokrojonych truskawek.
9. Krążki ciasta nasączaj herbatą i przekładaj kremem. Wierzch tortu posmaruj dżemem. Udekoruj śmietaną, truskawkami i miętą.