Tort z lukrem marcepanowym

Opublikowano: 19.10.2008, 12:37
Reklama
Składniki:
Ciasto:
40 dag migdałów,
2 łyżki mąki,
40 dag cukru pudru,
20 dag masła,
3 jajka surowe,
8 gotowanych żółtek,
pół laski wanilii,
opłatki.
Lukier:
25 dag cukru,
2 białka,
sok z 1 cytryny,
1 olejek rumowy.
Reklama
Przygotowanie:
Zmielić migdały. Żółka przetrzeć przez sito. Utrzeć masło na pianę. Wszystkie składniki zagnieść. Mały kawałek ciasta oderwać. Resztą wypełnić tortownicę wysmarowaną woskiem i wyłożonej płatkami. Ułozyć kratkę z cieniutkich wałeczków z pozostałej ilości ciasta. Piec 50 minut. Wszystkie składniki lukru utrzeć ze sobą. Wyłożyć na wierzch tortu.
Reklama
Reklama
Reklama