Reklama
Składniki:

Ciasto:
12 żółtek,
20 dag cukru,
5 dag skórki pomarańczowej,
skórka cytrynowa,
8 białek (piana),
20 dag migdałów,
15 dag czekolady,
tłuszcz do smarowania formy.
Lukier czekoladowy:
12 dag cukru,
1/4 szklanki wody,
10 dag czekolady,
3 łyżki wrzącej wody,
3 dag migdałów.

Reklama
Przygotowanie:

Zetrzeć obrane migdały. Zmielić czekoladę. Posiekać skórkę pomarańczową i cytrynową. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać skórkę. Połączyć z pianą z białek. Dodać resztę składników. Wlać do natłuszczonej formy keksowej. Upiec. Pozoastawić do ostygnięcia. Lukier: stopić czekoladę na parze. Ze sparzonych migdałów usunąć skórkę. Zetrzeć. Zagotować wodę z cukrem. Gdy syrop zbieleje, wlewać czekoladę. Lukier można rozrzadzić ciepłą wodą. Zalać tort lukrem. Powtykać migdały.

Reklama
Reklama
Reklama