Tort z kremem irish

Składniki:
Na ciasto:
- po 20 dag mąki i cukru
- 8 jajek
- 10 dag masła
- tłuszcz i tarta bułka do posmarowania tortownicy
Na krem:
- 3/4 l śmietanki kremówki
- kieliszek irish cream lub ajerkoniaku
- pół tabliczki czekolady lub polewa czekoladowa do dekoracji
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozpuszczonym i ostudzonym masłem, wsypać mąkę, wyłożyć na nią pianę z białek, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 30 min. w 180ºC. Wcześniej schłodzoną w lodówce śmietankę ubić na puszystą masę, wlać likier, delikatnie ale dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Ciasto przekroić na trzy blaty, każdy posmarować przygotowanym kremem, posmarować boki i wierzch tortu. Obsypać boki wiórkami czekoladowymi, wierzch ozdobić polewą.