Tort z Gdańska

Składniki:
Ciasto:
10 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
20 dag cukru,
3 jaja,
4 łyżki wody,
pół paczki proszku do pieczenia,
otarta skórka z 1 cytryny,
1 łyżka soku cytrynowego.
Masa:
12 dag oleju rzepakowego,
12 utartej czekolady,
6 łyżek cukru,
60 dag zmielonych migdałów,
1 paczka cukru waniliowego,
2 jaja.
Przygotowanie:
Z żóltek, cukru i wody utrzeć pianę. Skropić sokiem z cytryny. Wsypać skórkę cytrynową. Powoli wsypywać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Ubić pianę z białek. Połączyć. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Posypać bułką tartą. Wlać masę. Upiec. Ostudzić. Przekroić na trzy równe części.
Masa: Z jajek, cukru i cukru waniliowego ubić pianę. Wsypać czekoladę. Wsypać czekoladę i migdały. Wlać olej. Przełożyć ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.