Tort z czekoladą i malinami

Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- po 15 dag cukru i mąki
- 5 dag masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 l śmietanki 36 proc.
- 10 dag cukru pudru
- 1 galaretka malinowa
- 1 szklanka malin
- kawałek czekolady
- listki mięty
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem, dodając żółtka. Połącz z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz pianą z białek. Przełóż do tortownicy, piecz ok. 30 min w 190 st. C.
2. Galaretkę rozmieszaj w 1 szklance gorącej wody, odstaw, by ostygła. Maliny przebierz, usuń szypułki.
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Odłóż kilka łyżek do dekoracji, resztę
delikatnie wymieszaj z tężejącą galaretką.
4. Masę wylej na wystudzony spód. Ułóż na niej 3/4 malin, lekko wciśnij, zastudź.
5. Wierzch udekoruj malinami, odłożoną bitą śmietaną, startą czekoladą i listkami mięty.