Tort orzechowy

Opublikowano: 19.10.2008, 11:55
Reklama
Składniki:
Ciasto:
8 żółtek,
25 dag cukru,
9 dag migdałów,
6 dag bułki tartej,
10 dag białek (piana),
9 dag orzechów laskowych łupanych,
tłuszcz do smarowania formy.
Nadzienie:
20 dag masła,
15 dag cukru w mączce,
3 dag kawy ziarnistej palonej.
Reklama
Przygotowanie:
Ciasto: zmielić orzechy i migdały. utrzeć żółtka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Wypełnić trzy tortownice wyścielone papierem i natłuszczone. Upiec. Masa: zaparzyć pół szklanki kawy. Wanilię utrzeć. Utrzeć wanilię. Masło utrzeć na pianę, wsypać utarty cukier i ucierać, stopniowo wlewać napar z kawy. Masą przełozyć placki i posmarować wierzch.
Reklama
Reklama
Reklama