Reklama
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 20 jajek
  • po 2,5 szkl. cukru i mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • po 2 łyżki gorzkiego kakao i kawy rozpuszczalnej
  • duży słoik dżemu porzeczkowego
  • po 2 tab. białej i deserowej czekolady
  • 1 l śmietanki 30-proc.
  • 40 ml likieru kawowego
  • 4 opakowania śmietan-fix.
Reklama

Na lukier:

  • 2 surowe białka
  • sok z cytryny
  • 20 dag cukru
Przygotowanie:
Reklama
  1. Jajka z cukrem ubij na gęstą masę. Ostrożnie wymieszaj z dwoma rodzajami przesianej mąki i proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto podziel na 2 porcje. Jedną wymieszaj z kakao, drugą z kawą. Ciasta wlej do 2 prostokątnych foremek tej samej wielkości. Piecz ok. 30 min. w temp. 190 st.
  3. Czekolady stop w osobnych rondlach. Ubij 1/2 śmietanki z 2 op. śmietan-fix, powoli dolewając białą czekoladę. W ten sposób przygotuj masę z deserowej czekolady, wymieszaj z likierem kawowym.
  4. Każdy biszkopt rozetnij na 4 cienkie placki. Złóż tort: ciemny placek posmaruj kremem z białej czekolady, przykryj plackiem kawowym, posmaruj dżemem, na to ciemny placek i krem z deserowej czekolady. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników.
  5. Z soku z cytryny, 1/3 szkl. wody i 20 dag cukru ugotuj syrop. Ubij pianę i powoli dolej gorący syrop. Masą posmaruj tort. Pozostaw do zastygnięcia. Udekoruj gotowymi ozdobami.
Reklama
Reklama
Reklama