Reklama
Składniki:

- 15 dag obranych migdałów
- 5 dag mąki
- 6 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 2 cukry wanilinowe
- pół cytryny
- 400 ml kremówki
- 15 dag masy marcepanowej
- kawałek gorzkiej czekolady
- polewa czekoladowa

Reklama
Przygotowanie:

1. Migdały zmiel. Żółka utrzyj z 15 dag cukru pudru i opakowaniem wanilinowego. Białka ubij. Masę żółtkową połącz z migdałami, mąką, sokiem i skórką z cytryny oraz pianą.

2. Ciasto włóż do tortownicy, piecz ok. 40 min w 180 st. C. Wystudź, przekrój na 3 krążki.

3. Kremówkę ubij na sztywno z 5 dag cukru pudru i wanilinowym. 1/4 wymieszaj ze startą czekoladą. Bitą śmietaną przełóż krążki ciasta. Posmaruj nią też wierzch i boki tortu.

Reklama

4. Marcepan cienko rozwałkuj, podsypując cukrem pudrem. Obłóż nim tort, udekoruj bitą śmietaną i polewą, schłodź.

Reklama
Reklama
Reklama