Reklama
Składniki:

5 dag masła,
szczypta soli,
2/3 szklanki mąki,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 puszka moreli,
50 dag malin,
60 dag śmietany kremówki,
2 łyżeczki żelatyny,
5 dag cukru,
5 dag galaretki z malin,
2 torebki cukru waniliowego.

Reklama
Przygotowanie:

Masło zagotować z 100 ml wody i solą. Wymieszać z mąką. Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia. Wbić jajka. Wsypac proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na pergaminie narysować okrąg o śr. 26 cm, rozsmarować na nim ciasto. Piec w temp. 200 st. przez 35 minut. Ciasto przeciąć na 2 placki. Pozostawić do ostygnięcia. Połowę moreli posiekać. Ubić 40 dag śmietany z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i morelami. Masą posmarować spód ciasta, przykryć drugim krążkiem. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Ułożyć na wierzchu tortu. Posypać owocami. Skropić galaretką malinową.

Reklama
Reklama
Reklama