Reklama
Składniki:

25 dag maku,
25 dag masła,
20 dag cukru,
5 migdałów,
12 jajek,
25 dag cukru pudru,
8 dag tartej bułki,
cukier waniliowy,
1 łyżka miodu,
skórka cytrynowa,
3 dag kawy rozpuszczalnej,
1 kieliszek spirytusu,
gotowa polewa rumowa.

Reklama
Przygotowanie:

Mak sparzyć. Migdały sparzyć i obrać z łuski, zemleć razem z makiem. 8 żółtek utrzeć z cukrem pudrem. 8 białek ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na żółtka warstwami pianę, mak, migdały, tartą bułkę, cukier waniliowy, miód, skórkę cytrynową. Lekko wymieszać, wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut. Zimny biszkopt przekroić na 2 krążki. Masa kawowa: kawę zaparzyć 8 łyżkami wrzącej wody, napar powinien być esencjonalny. 3 białka ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle mieszając. Masło utrzeć, połączyć z 3 żółtkami. Do zimnej masy dodawać porcjami kawę. Ucierać uważając aby masa się nie "zwarzyła", dodając cukier waniliowy i spirytus. Biszkopt przełożyć masą kawową. Polać polewą rumową.

Reklama
Reklama
Reklama