Tort makowo–jabłkowy

Opublikowano: 31.03.2008, 18:32
Reklama
Składniki:
3 szklanki mleka,
3 szklanki maku (ok. 1/2 kg),
5 jajek,
1/2 kostki masła,
1/3 szklanki oleju,
3 jabłka,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki tartej bułki,
migdałowy zapach/aromat do ciasta,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki miodu,
2 szklanki cukru,
bakalie (rodzynki, pokrojone śliwki suszone, orzechy, migdały).
Reklama
Przygotowanie:
Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około 10 minut. Odsączyć na sicie i skręcić 2 razy przez maszynkę. Jabłka utrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach). Jajka, cukier, masło zmiksować, połączyć z makiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, jabłkami, bułką tartą, dodać bakalie, zapach do ciasta i miód. Piec około 1 godziny w temp. 200 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama