Tort karmelowy w marcepanie

Składniki:
- 12 jajek
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag gotowej masy marcepanowej
- cukier wanilinowy
- po słoiczku dżemu malinowego i brzoskwiniowego
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- puszka masy krówkowej
- 1 l śmietanki 30-proc.
- łyżka wiórków czekoladowych
- 4 opak. śmietan-fix
- cukier puder
- barwnik spoż.
- cukrowe róże
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Ostrożnie wymieszaj z dwoma rodzajami przesianej mąki i proszkiem do pieczenia. Połącz ze sztywną pianą z białek.
2. 3/4 ciasta wlej do dużej tortownicy (26 cm średnicy). Resztę wymieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do tortownicy o śred. 18 cm. Biszkopty piecz w temperaturze 190 st. Większy ok. 30 min, mniejszy ok. 20 min. Ostudź.
3. 3/4 mocno schłodzonej śmietanki ubij na sztywno z dodatkiem 2 torebek śmietan-fixu. Ubijając, dokładaj po łyżce masy krówkowej (karmelowej). 1,5 łyżki masy pozostaw do dekoracji.
4. Większy biszkopt rozetnij na 4 cieniutkie placki (najlepiej żyłką). Przełóż je przygotowanym kremem i 3/4 dżemu malinowego, tak aby dżem stanowił środkową warstwę. Wierzch i brzegi tortu posmaruj resztą dżemu.
5. Marcepan zagnieć z odrobiną cukru pudru. Zafarbuj barwnikiem. 3/4 masy cienko rozwałkuj, otocz nią przygotowane ciasto. Nadmiar masy załóż pod spód ciasta.
6. Ubij resztę śmietanki z cukrem wanilinowym i śmietan-fix. Wymieszaj z wiórkami czekoladowymi.
7. Mniejszy biszkopt też rozetnij na 4 placki, przełóż je śmietanką i 3/4 dżemu brzoskwiniowego, tak aby dżem był środkową warstwą. Posmaruj częścią reszty dżemu, owiń pozostałym marcepanem. Spód posmaruj pozostałym dżemem.
8. Mniejszy biszkopt ustaw na większym. Tort udekoruj resztą kajmaku.