Reklama

Przygotowanie 120 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 420 kcal

Reklama

Składniki na 20 porcji:
- 12 jajek
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag gotowej masy marcepanowej
- cukier wanilinowy
- po słoiczku dżemu malinowego i brzoskwiniowego
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- puszka masy krówkowej
- 1 l śmietanki 30-proc.
- łyżka wiórków czekoladowych
- 4 opak. śmietan-fix
- cukier puder
- barwnik spoż.
- cukrowe róże

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Ostrożnie wymieszaj z dwoma rodzajami przesianej mąki i proszkiem do pieczenia. Połącz ze sztywną pianą z białek.

2. 3/4 ciasta wlej do dużej tortownicy (26 cm średnicy). Resztę wymieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do tortownicy o śred. 18 cm. Biszkopty piecz w temperaturze 190 st. Większy ok. 30 min, mniejszy ok. 20 min. Ostudź.

3. 3/4 mocno schłodzonej śmietanki ubij na sztywno z dodatkiem 2 torebek śmietan-fixu. Ubijając, dokładaj po łyżce masy krówkowej (karmelowej). 1,5 łyżki masy pozostaw do dekoracji.

4. Większy biszkopt rozetnij na 4 cieniutkie placki (najlepiej żyłką). Przełóż je przygotowanym kremem i 3/4 dżemu malinowego, tak aby dżem stanowił środkową warstwę. Wierzch i brzegi tortu posmaruj resztą dżemu.

5. Marcepan zagnieć z odrobiną cukru pudru. Zafarbuj barwnikiem. 3/4 masy cienko rozwałkuj, otocz nią przygotowane ciasto. Nadmiar masy załóż pod spód ciasta.

6. Ubij resztę śmietanki z cukrem wanilinowym i śmietan-fix. Wymieszaj z wiórkami czekoladowymi.

7. Mniejszy biszkopt też rozetnij na 4 placki, przełóż je śmietanką i 3/4 dżemu brzoskwiniowego, tak aby dżem był środkową warstwą. Posmaruj częścią reszty dżemu, owiń pozostałym marcepanem. Spód posmaruj pozostałym dżemem.

8. Mniejszy biszkopt ustaw na większym. Tort udekoruj resztą kajmaku.

Reklama

Pyszne ciasta - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama