Tort Florentyny

Składniki:
Spód:
3 białka,
20 dag cukru pudru,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka margaryny.
Krem:
2łyżki mąki ziemniaczanej,
150 ml kawy z ekspresu,
10 dag cukru pudru,
10 dag miękkiego masła.
Krokant
5 dag cukru,
4 dag masła,
10 dag posiekanych migdałów,
300 ml śmietany kremówki.
Przygotowanie:
Ubić białka,następnieubijając dokładać partiami połowę cukru pudru, następnie ocet. Pozostały cukr pudr szybko wsypać do piany. Na natłuszczonym pergaminie uformować z masy trzy placki (o średnicy 20 cm), wstawić natychmiast do piekarnika na około 2 godziny, aby wyschły w temperaturze 100ºC, po czym pozostawić w wyłączonym piekarniku na 60 minut. Połączyć mąkę ziemniaczan z letnią kawą i 5 dag cukru Zagotować. Krem posypać resztą cukru, schłodzić. Utrzeć masło, dodajać krem. Roztopić cukier, dodać masło, uprażyć z migdałami. Ostudzić. Rozdrobnić. Ubić śmietanę. Pierwszą warstwę bezową posmarować połową kremu kawowego i jedną trzecią śmietany. osypać jedną trzecią krokantu. Ułożyć drugą warstwę bezową i podobnie jak pierwszą, posmarować kremem kawowym i śmietaną, posypać krokantem. Ułożyć wierzchnią warstwę, posmarować śmietaną i posypać pozostałym krokantem.