Tort fasolowy przekładany dżemem

Składniki:
- 15 dag fasoli
- sól
- 7 jajek
- 20 dag cukru pudru
- aromat migdałowy
- 5 dag mielonych migdałów
- 2 łyżki tartej bułki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem porzeczkowy
- 10 dag migdałów w płatkach
- brzoskwinie w puszce
Przygotowanie:
1. Fasolę opłucz, zalej wodą, odstaw na noc. Następnego dnia odlej, zalej porcją świeżej wody, posól, ugotuj. Osącz, ostudź, obierz ze skórek, przetrzyj.
2. Żółtka ubij z cukrem. Ubijając, dodawaj po łyżce masy fasolowej i kilka kropel aromatu. Połącz
z mielonymi migdałami, tartą bułką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj z wcześniej ubitą na sztywno pianą z białek.
3. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy. Piecz ok. 40 min w 190 st. C, ostudź.
4. Przekrój w poprzek na 3 blaty, nasącz, np. herbatą, przełóż dżemem. Posmaruj nim też boki tortu, obsyp migdałami. Wierzch udekoruj pudrem i owocami.