Reklama
Składniki:
- 25 dag fasoli jaś
- 8 jajek
- 25 dag cukru
- 5 dag tartej bułki
- olejek migdałowy lub 2 starte gorzkie migdały
- tłuszcz do wysmarowania formy
- kwaśny dżem
- lukier
- płatki migdałów
Reklama
Przygotowanie:
Fasolę ugotuj na półmiękko, dokładnie przetrzyj przez sito, przestudź. Umyj jajka, żółtka oddziel od białek, i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Dodaj do przetartej fasoli, wsyp tartą bułkę, dodaj olejek migdałowy (lub starte migdały), na końcu domieszaj pianę z ubitych jajek. Ciasto przelej do natłuszczonej tortownicy, piecz ok. 40 min. w 180ºC, ostudź, przekrój na 2 krążki. Przełóż kawaśnym dżemem, polukruj, możesz udekorować połówkami lub płatkami migdałów.
Reklama
Reklama
Reklama