Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 czekolada deserowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki rumu
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Reklama

Na krem:
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki dżemu wiśniowego
- 2 łyżki wiśniówki
- 1 budyń czekoladowy
- 3 łyżki posypki czekoladowej
- 1,5 szklanki mleka

Do dekoracji:

- 2 czekolady deserowe
- czekoladowe serduszka
- 5 dag masła

Przygotowanie:

1. Na ciasto utrzyj żółtka z połową cukru i rumem. Białka ubij pod koniec, dodając pozostały cukier. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Pianę delikatnie połącz z żółtkami, stopniowo dodawaną mąką i rozpuszczoną czekoladą.

2. Formę wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto, piecz ok. 30 min w 180 st. C.

3. Na krem ugotuj budyń z posypką, ostudź, wymieszaj z dżemem i wiśniówką. Masło zmiksuj z cukrem, żółtkami i budyniem.

Reklama

4. Biszkopt przekrój na 3 placki. Przełóż je kremem, tort polej czekoladą, udekoruj.

Reklama
Reklama
Reklama