Tort czekoladowo-imbirowy

Składniki:
6 dag imbiru,
sól,
1 żółtko,
4 jajka,
20 dag cukru,
3 dag kakao,
10 dag mąki,
3 dag mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka cynamonu,
35 dag gorzkiej czekolady,
5 dag posiekanych migdałów,
150 ml mleka,
300 ml śmietany kremówki,
groszek cukrowy,
5 łyżek soku pomarańczowego.
Przygotowanie:
Obrany imbir zetrzeć. Jajka i żółtko ubić z cukrem i szczyptą soli na parze. Pozostawić do ostygnięcia. Ponownie ubić. Wymieszać mąki z kakao i cynamon. Dodać do jajek. Wsypać imbir i migdały. Ciastem wypełnić tortownicę (26 cm średnica), którą uprzednio włożyć pergaminem. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut. Stopić czekoladę z mlekiem i połową smietany. Pozostawić do ostygnięcia. Ubić na krem. Ciasto poprzecznie przekroić. Dolną część nasączyć sokiem pomarańczowym. Ułożyć na niej połowę kremu. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Włożyć na 60 minut do lodówki. Ubić ubitą śmietaną groszkiem cukrowym.