Tort czarnoleski

Składniki:
30 dkg cukru pudru,
6 białek,
15 dag mąki,
1 litr śmietany kremówki,
kieliszek wiśniówki,
50 dag drylowanych, ugotowanych i odcedzonych wiśni,
10 dag czekolady,
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Z białek i 17 dag cukru ubić pianę. Przesianą mąkę wymieszać z połową roztopionej czekolady, roztopionej w połowie szklanki wody na gładko, delikatnie wymieszać z pianą i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec 20 minut. Ostudzić. Połowę śmietany ubić z cukrem i wiśniówką. Dodać przygotowaną i ostudzoną żelatynę i pozostałą śmietanę. Tort przekroić na 3 części, dolna część pokryć 3/4 osączonych wiśni i 1/3 masy śmietanowej. Przełożyć tortem i pokryć tak samo i przykryć ostatnim krążkiem. Wierzch i boki posmarować resztą masy, przybrać wiśniami i skrobaną czekoladą. Wstawić na dwie godziny do lodówki.