Składniki:
7 jajek,
szklanka cukru,
15 dag mąki,
60 dag malin,
4 łyżeczki żelatyny,
40 dag kremówki,
cukier waniliowy,
5 dag płatków migdałowych,
5 dag galaretki malinowej.
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Białka z 5 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Z pergaminu wyciąć 5 kółek o średnicy 26 cm i każdy ze spodów posmarować 1/5 ciasta. Krążki kolejno wkładać do tortownicy i każdy piec po 7 minut, w temperaturze 200°C. Wszystkie upieczone placki ochłodzić i usunąć z nich papier. Maliny przebrać i 30 sztuk odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować z pozostałym cukrem. Żelatynę rozpuścić i wymieszać z malinowym puree. Ubić 20 dag śmietany kremówki z cukrem waniliowym i połączyć z malinami. Tak przygotowanym, tężejącym kremem przełożyć placki biszkoptowe, pamiętając aby wierzch tortu stanowiła warstwa kremu. Tort na 3 godziny wstawić do lodówki. Wierzch tortu udekorować pozostałą, ubitą śmietaną oraz odłożonymi malinami. Brzeg posmarować, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, tężejącą galaretką i posypać uprażonymi migdałami.