Torcik z żurawiną

Składniki:
- 4 jajka
- 15 dag zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 10 dag cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół słoiczka konfitury z żurawin
- 400 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru n cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem, dodać rozkłócone żółtka, zmielone orzechy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką, ciasto przełożyć do podłużnej wąskiej formy wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piec ok. 30 minut. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na 3 części równej grubości, schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym, każdy pasek ciasta posmarować konfiturą, przełożyć bitą śmietaną, schłodzić, oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: "Przyjaciółka"