Torcik z malinami - przepis

Opublikowano: 23.07.2012, 11:01
Reklama
Składniki:
- 15 dag herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
- 10 dag masła
- 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 30 dag malin
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
- Żelatynę rozmieszaj w 3 łyżkach zimnej wody, odstaw by napęczniała. Podgrzej aż się rozpuści (nie gotuj!), odstaw.
- Herbatniki włóż do woreczka (foliowego, a lepiej lnianego) i pokrusz. Wsyp do miseczki, dodaj masło, utrzyj.
- Masę przesyp do tortownicy, ubij łyżką, tak by powstał w dość zwarty spód.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do serka, delikatnie wymieszaj. Połącz ze schłodzoną żelatyną.
- Połowę masy wyłóż na spód z ciastek. Posyp go 1/3 malin, przykryj pozostałą masą, wyrównaj wierzch, wstaw do lodówki.
- Na wierzchu deseru ułóż pozostałe maliny, udekoruj listkami ziół.
Reklama
Reklama
Reklama