Reklama
Składniki:
  • 15 dag herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 10 dag masła
  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 30 dag malin
  • listki melisy lub mięty do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
  1. Żelatynę rozmieszaj w 3 łyżkach zimnej wody, odstaw by napęczniała. Podgrzej aż się rozpuści (nie gotuj!), odstaw.
  2. Herbatniki włóż do woreczka (foliowego, a lepiej lnianego) i pokrusz. Wsyp do miseczki, dodaj masło, utrzyj.
  3. Masę przesyp do tortownicy, ubij łyżką, tak by powstał w dość zwarty spód.
  4. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do serka, delikatnie wymieszaj. Połącz ze schłodzoną żelatyną.
  5. Połowę masy wyłóż na spód z ciastek. Posyp go 1/3 malin, przykryj pozostałą masą, wyrównaj wierzch, wstaw do lodówki.
  6. Na wierzchu deseru ułóż pozostałe maliny, udekoruj listkami ziół.
Reklama
Reklama
Reklama