Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach migdałowy

Reklama

Na krem:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- kieliszek likieru amaretto
- cukier wanilinowy

Dodatkowo:
- słoik dżemu morelowego
- płatki migdałowe
- poncz do nasączenia

Przygotowanie:

1. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Wymieszaj z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia oraz 3 kropelkami zapachu.

2. Ciasto wlej do formy w kształcie serca wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w temp. 200 st. C. Ostudź. Rozetnij na 3 placki.

3. Dwa placki nasącz ponczem, przełóż 3/4 dżemu. Wierzch posmaruj śmietanką ubitą na sztywno z cukrem wanilinowym, wymieszaną z likierem i żelatyną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Przykryj ostatnim plackiem.

Reklama

4. Brzegi tortu posmaruj resztą dżemu, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu ew. ułóż wzornik i oprósz tort cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama