Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 10 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych
  • 5 dag cukru pudru
  • 13 dag masła

Masa do przełożenia ciasta:

  • 15 dag czerwonej porzeczki
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżki żelatyny

Masa na ciasto:

  • 30 dag czerwonej porzeczki
  • 6 łyżek cukru
  • 50 ml nalewki z porzeczki
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki kremówki

Wierzch:

  • czerwona galaretka
  • szklanka porzeczki
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto z porzeczkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Podziel na pół, wyłóż 2 okrągłe formy o średnicy 18 cm.
  3. Nakłuj widelcem, chłodź 30 min.
  4. Piecz 15-20 min (200°C).
  5. Przygotuj przełożenie: porzeczki zasyp cukrem, podduś.
  6. Do gorącej masy dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  7. Tężejącą masą posmaruj blat ciasta, przykryj drugim blatem.
  8. Ciasto zaciśnij obręczą do tortów.
  9. Porzeczki na masę na ciasto zasyp cukrem, rozgnieć i przetrzyj przez sitko.
  10. Podgrzej i dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści.
  11. Następnie przestudź i dodaj nalewkę oraz ubitą kremówkę.
  12. Masę przełóż na blaty ciasta.
  13. Odstaw do lodówki na godzinę.
  14. Galaretkę na wierzch przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  15. Porzeczki przeznaczone na wierzch opłucz, lekko osusz i rozłóż na cieście.
  16. Polej tężejącą galaretką.
  17. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

Ciasto marchewkowe - przepis
Ciasto z czereśniami - przepis
Cytrynowa Delicja - przepis
Karpatka z kremem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama