Torcik piankowy z malinami

Składniki:
- gotowy blat biszkoptowy
- tabliczka białej czekolady
- 30 dag świeżych lub mrożonych malin
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- łyżka likieru brzoskwiniowego
- 1 l śmietanki kremówki
- 8 łyżeczek żelatyny
- słoiczek dżemu malinowego
- biała polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1. Biszkopt przekrój na dwa placki. Stop białą czekoladę. Maliny zmiksuj z 2 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, przetrzyj przez sito.
2. Żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. wody.
3. Połowę śmietanki ubij na sztywno z dodatkiem łyżki cukru. Wymieszaj z musem malinowym i połową żelatyny. Wylej na placek biszkoptowy. Schładzaj 20 min. Przykryj drugim plackiem. Wstaw do lodówki.
4. Ubij resztę śmietanki z pozostałym cukrem. Wymieszaj ze stopioną czekoladą oraz likierem i resztą żelatyny. Masą zalej tort. Schładzaj godzinę.
5. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sito, posmaruj wierzch tortu. Pozostaw do stężenia. Ze stopionej polewy zrób na wierzchu kratkę. Z reszty polewy zrób wiórki. Ozdób nimi brzegi tortu.